Microwaves in Organic Synthesis
Antonio de la Hoz, Andre Loupy (Editors)
ISBN: 978-3-527-33116-1
Hardcover / 1303 pages (2 volumes) / December 2012
US $405.00
他の方法と比べて急速な加熱が可能なマイクロ波加熱は、反応を速められ、また副反応を避けて収率向上が期待できるといったメリットから、化学合成に広く利用されています。全2巻・約1,300ページからなる本書は、2006年に出版されベストセラーとなった第2版を大幅に改訂したもので、発売直後から大好評をいただいています。目的に合った機器の選び方や触媒との関係、「非熱的効果」に関する議論など幅広い主題をカバーするとともに、さらに今回の改訂でオンラインモニタリング、フローケミストリー、超音波との併用など新しい内容を増補しています。有機合成にマイクロ波加熱を利用するうえで必要とされる知識を網羅する本書を、関連の研究室・企業に最適の参考書としてお勧めします。
本書の目次
- Microwave Materials Interaction and Dielectric Properties: From Molecules and Macromolecules to Solids and Colloidal Suspensions
- Development and Design of Reactors in Microwave-Assisted Chemistry
- Key Ingredients for Mastery of Chemical Microwave Processes
- Nonthermal Effects of Microwave in Organic Synthesis
- Selectivity Modifications under Microwave Irradiation
- Elucidation of Microwave Effects: Methods, Theories and Predictive Models
- Microwave Susceptors
- Tools for Monitoring Reactions Performed Using Microwave Heating
- Microwave Frequency Effects in Organic Synthesis
- Organic Synthesis Using Microwaves and Supported Reagents
- Gaseous Reactants in Microwave-Assisted Synthesis
- Microwaves and Electrochemistry
- The Combined Use of Microwaves and Ultrasound. Methods and Practice
- Microwaves in Photochemistry and Photocatalysis
- Microwaves in Heterocyclic Chemistry
- Microwave-Assisted Cycloaddition Reactions
- Microwave-Assisted Heterogeneously Catalysed Processes
- Microwaves in the Synthesis of Natural Products
- Microwave Enhanced Synthesis of Peptides, Proteins, and Peptidomimetics
- A Journey into the Recent Microwave-Assisted Carbohydrate
- Polymer Chemistry under Microwave Irradiation
- Application of Microwave Irradiation in Carbon Nanostructures
- Microwave-Assisted Multicomponent Reactions in the Synthesis of Heterocycles
- Microwave-Assisted Continuous-Flow Organic Synthesis (MACOS)